I den här texten ska vi titta närmare på en metod inom relining som visat sig vara väldigt gångbar. Detta i synnerhet om det handlar om rör och ledningar som är lite värre slitna och skadade - eller där exempelvis större sektioner gått sönder. Metoden kallas för strumpmetoden och här nedan följer lite information om denna.
Strumpmetoden - så går det till
Strumpmetoden bygger på att man tillverkar en skräddarsydd “strumpa” av exempelvis epoxiplast och där man sedan - med hjälp av vatten eller lufttryck - för in denna i stammarna. Med hjälp av ånga eller varmt vatten så kan man sedan få plasten att härda - varpå man sedan får nya stammar inuti i de befintliga, som alltså är kvar och utgör en slags mall. Alla hål, skador och sprickor som funnits på stammarna repareras genom det faktum att nya stammar gjuts på insidan.
När passar det?
Strumpmetoden är extra effektiv att använda sig av om det handlar om väldigt skadade rör och ledningar. Om exempelvis större partier är skadade så erbjuder strumpmetoden en helt annan hållbarhet och fasthet - vilket också innebär en lång livslängd. En annan fördel med strumpmetoden är att den formar sig exakt efter de befintliga stammarna och det gör att den också är väldigt gångbar även om det handlar om rör med många krökar, böjar eller som går igenom trånga utrymmen.
Hur är hållbarheten?
En relining utförd med strumpmetoden ger en livslängd på mellan 30-50 år och det handlar också om en lösning som ger minimal påverkan på fastigheten. Ser man till ett stambyte så måste man riva ut badrumsväggar och vara beredd på att leva i månader i ett byggkaos. Jämför man detta med en relining så handlar det om ett betydligt snabbare projekt - som dessutom kostar avsevärt mycket mindre pengar, och som kan ske utan rivning.
Är det miljövänligt med en relining?
Ja, i och med att man slipper rivning och slipper köpa in en massa nya material så blir också processen med en relining bättre för miljön. Livslängden - som sagt, mellan 30-50 år - ger också fördelar för miljö och klimat.
Klarar de nya stammarna ett hårt tryck efter en relining?
Ja, men det totala flödet minskar något i och med att insidan på rören blir mindre - i och med att strumpan placeras där och tar plats. Detta är emellertid en försumbar skillnad och ser man till tryck så klarar stammarna av exakt lika hårt sådant som tidigare. Det är en riktigt bra lösning för att komma undan ett påfrestande och kostsamt stambyte.